ضمانت اجرایی قرارداد مشارکت در ساخت
ضمانت اجرایی قرارداد مشارکت در ساخت، انواع آن و تعهدات سازنده در قرارداد را در این مقاله بررسی می نماییم. در امر مشارکت در ساخت معمولاً یکی از طرفین زمین را به اشتراک گذاشته و طرف دیگر کارهای مربوط به ساخت و سایر عوامل را انجام می دهد. در این مشارکت حتماً باید از یک ضمانت اجرایی جهت انجام صحیح و به موقع کار استفاده شود.
بدین ترتیب در صورت هر گونه تخلف صاحب ملک می تواند خسارت های وارده را طلب کند. ضمانت نامه یا تضمین کار همان وثیقه ای است که در قالب وجه نقد و اوراق تجاری مانند چک، سفته و ضمانت نامه های بانکی از طرف مسؤل اجرا به مالک زمین داده می شود.
انواع ضمانت در قرارداد مشارکت در ساخت
تضمین حسن انجام کار
همان طور که از اسم آن مشخص است این نوع تضمین جهت صحیح انجام دادن کار توسط مسؤل اجرایی یا شریک است. پیشنهاد می شود سهم شریک تا اتمام پروژه در رهن مالک زمین یا بانک باقی بماند. تا اگر چنانچه در روند انجام کار تخلفی صورت گرفت مالک زمین بتواند خسارت های وارده را جبران و ضمانت اجرایی را به سود خود دریافت نماید.
نکته دیگر که در این نوع ضمانت وجود دارد این است که از تاریخ گواهی اتمام عملیات اجرایی جهت رفع مشکلات فنی و استاندارهای احتمالی مدت زمان مشخصی تعیین شود. متعهد موظف است در این مدت زمان آن را رفع نماید. در غیر این صورت مالک زمین می تواند 20 درصد واحدهای ذخیره شده را جهت رفع این نواقص بفروشد. در ماده 427 قانون اساسی نیز به این مسائل به طور کامل اشاره شده است.
تضمین خسارت تأخیر انجام تعهد
در ضمانت اجرایی که جهت تضمین خسارت تأخیر انجام تعهد تنظیم می شود. شریک بابت هر روز و هر ماه تأخیر در انجام تعهد مؤظف است مبلغ خسارت وارد شده را به مالک زمین پرداخت نماید. پیشنهاد می شود جهت کاهش بروز این مشکلات، طرفین قبل از مشارکت و عقد قرارداد از افراد متخصص در زمینه حقوقی راهنمایی و اطلاعات لازم را کسب نمایند.
تضمین سرمایه
نوع دیگر از تضمین که هنگام عقد قرارداد بین مالک زمین و شریک باید قید شود تضمین سرمایه است. به این معنی که در قبال مالکیت تدریجی قسمت مشاع زمین و تعهد سازنده به ساخت و ساز گرفته می شود. طبق این تضمین می توان میزان ضرر و زیان مالک را درخواست نمود.
تعهدات سازنده در قرارداد مشارکت در ساخت
در قسمت مقدمه چند مورد از انواع ضمانت نامه ها که در مسأله قرارداد مشارکت در ساخت به کار گرفته شد نام بردیم. در ادامه به صورت مفصل آن را بیان خواهیم کرد.
ضمانت نامه بانکی
ضمانت نامه های بانکی سند و ضمانتی است که توسط بانک به مالک متعهد می شود. به محض اینکه مالک این ضمانت نامه را اعلام کند بانک مؤظف است مبلغ معین شده را به او بپردازد. در این حالت اگر خطری مالک را تهدید کند سریع می تواند ضمانت نامه خود را وصول کند. اگر چنانچه سازنده تخلفی نکرده باشد برای اثبات این مسئله و پیگیری آن باید از راه های قانونی اقدام نماید.
چک تضمین مشارکت در ساخت
در چکی که بابت تضمین مشارکت در ساخت به مالک ارائه می شود تاریخ قید نمی شود. به همین خاطر در هر زمان قابل وصول و اجرا می باشد. چنانچه اگر تخلفی مالک را تهدید کند، می تواند از طریق دادگاه اقدام نماید.
سفته
اگر برای تضمین مشارکت در ساخت از سفته استفاده شود، مالک برای وصول آن باید اقدام به واخواست کند. برای دریافت وجه آن باید طرح دعوا نماید که کاری زمان بر بوده و هزینه های زیادی را نیز دربر دارد. با این تعریف سفته گزینه مناسبی برای این تضمین نبوده و بهتر است از گزینه های دیگر استفاده شود.
چه شرایطی برای ضمانت اجرایی قرارداد مشارکت در ساخت لازم است؟
از گزینه های دیگر ضمانت اجرایی در امر مشارکت در ساخت قرار دادن وثیقه ملکی از طرف شریک به مالک زمین است. به گونه ای که ملک تضمین پس از ارزیابی و استعلامات لازم ثبت شده و در رهن مالک قرار گیرد.
در این کار سازنده موظف است وکالت بلاعزل را با موضوع فروش پلاک ثبتی به نام مالک تنظیم نماید. در صورت بروز هر گونه تخلف در امر اجرایی مالک بتواند آن ملک را به نام خود انتقال دهد. این نوع ضمانت اجرایی گزینه مناسبی برای امر ساخت و ساز می باشد.
مشارکت در ساخت
آگاهی لازم و صحیح، اولین و اصلی ترین شرط برای بستن عقد قرارداد و ضمانت اجرایی در امر مشارکت در ساخت و ساز است.
قرارداد مشارکت در ساخت یکی از مهمترین قراردادهای ملکی به شمار می آید. به همین دلیل هم مالک و هم سازنده هنگام عقد قرارداد باید به تمام شرایط آن واقف باشند. جهت انجام این کار بهتر است از افراد متخصص و با تجربه در این زمینه کمک بگیرند.
میزان تضمین و نوع آن به ارزش پروژه و مقدار سهم مالک و سازنده در کار مشترک آن ها بستگی دارد.
در بسیاری از موارد برخی افراد به دلیل عدم نا آگاهی از شرایط و نسبت فامیلی یا دوستی از نوشتن عقد قرارداد و گرفتن ضمانت اجرایی خوداری می کنند. این کار کاملاً اشتباه بوده و افراد زیادی از این طریق سرمایه خود را از دست داده اند. خسارت های جبران ناپذیری به آن ها وارد می شود.
جهت پیشگیری از هر گونه ضرر و زیانی در امر مشارکت پیشنهاد می شود که قبل از امضای هر گونه قراردادی در این زمینه شرایط را چندین بار به طور کامل و سنجیده مطالعه فرمایید. به دلیل نا آگاهی زیر بار تعهدات ناعادلانه نروید. زیرا بعد از امضای قرارداد تعهد ثبت شده و در صورت وجود هر گونه تخلف کاری از دست طرفین برنمی آید. حتی در مراجع قانونی نیز تنها سند، مورد قبول واقع شده و حرف آن ها رسمیتی ندارد.
در پایان
در این مقاله سعی شده نکات لازم در مورد ضمانت اجرایی در قرارداد مشارکت در ساخت به صورت ساده بیان شود. امیدواریم برای شما مفید و کاربردی بوده باشد.
گروه معماری آرکا
گروه معماری آرکا با سال ها تجربه در زمینه ساخت و ساز هر نوع سبک مورد پسند را به بهترین نحو اجرا و پیاده سازی می نماید.
نخست گروه آرکا نیازها و الویت های شما را به خوبی درک می نماید و با تبحر زیاد اقدام به طراحی پلان می نماید. بعد از این که طرح مورد تأیید مشتری قرار می گیرد. اقدامات بعدی و مورد لزوم با سرعت و با کیفیت بالا به اجرا در می آیند. لازم به ذکر است که گروه معماری آرکا تمامی کارهای پروژه را از صفر تا صد به عهده می گیرد و پروژه را به صورت تمام و کمال تحویل می دهد.
سایر فعالیت های گروه آرکا
شرکت آرکا در کلیه زمینه های ساختمان سازی اعم از مدیریت پیمان، مشارکت در ساخت، بازسازی، دکوراسیون داخلی، طراحی داخلی و پارتیشن بندی فعالیت گسترده ای دارد.
فعالیت های دیگر آرکا شامل غرفه سازی، اجاره غرفه، اجاره تجهیزات نمایشگاهی، برگزاری نمایشگاه به صورت حقیقی یا مجازی، برگزاری مراسم اداری، ایونت، کنفرانس، سمینار، فروش مبلمان اداری و … می شود.
همچنین سایت فروشگاه تجهیزات نمایشگاهی و فروشگاه فروش میز، صندلی و کمد آرکا یکی از کامل ترین و مجهزترین سایت های فروشگاهی در این عرصه می باشند.
در صورت تمایل می توانید از مشاوره های معماران، طراحان و دکوراتورها و … شرکت آرکا بهره مند گردید.
تماس با ما
ارتباط با گروه معماری آرکا از طریق شماره های تماس و شبکه های اجتماعی مانند اینستاگرام آرکا میسّر و امکان پذیر است.