فهرست مطالب
Toggleطراحی داخلی ساختمان مسکونی
طراحی داخلی ساختمان مسکونی یک سری فرایندها و مجموعه اقداماتی در طراحی ساختمان است. بر اساس آن تمام فضاهای ساختمان مشخص و تمامی عرصهها و حریمها تعیین میشود. در طراحی ساختمان عوامل مختلفی از جمله اقلیم آب و هوایی، نیاز کارفرما یا صاحبخانه، بودجه طراحی و ساخت و … باید در نظر گرفته شود. علاوه بر آن باید مطابق با تمام موازین و قوانین و مقررات شهرداری و شهرسازی نیز باشد. به دلیل همین ویژگیها و در نظرگرفتن عوامل مختلف طراحی پلان مسکونی از پیچیدهترین انواع طراحی پلانهاست.
طراحی ساختمان به صورت آپارتمان و ویلا کاملاً با هم متفاوت است. در طراحی ساختمان ویلایی فضاها معمولأ به شکل باز و نیمه باز طراحی و ساخته میشوند. در اینگونه ساختمانها به نماها اهمیت ویژهای داده میشود. ناگفته نماند که معمولأ نماها با توجه به سلیقه کارفرمایان انتخاب میشوند که میتواند به شکل مدرن یا کلاسیک طراحی و اجرا شوند.
امروزه با توجه به افزایش جمعیت و کمبود زمین بیشتر ساختمانهای مسکونی به شکل آپارتمان یا مجتمع مسکونی با تراکم بالا ساخته میشوند. هرچند در برخی مناطق شهری ایران هنوز بافت قدیم و ساخت خانههایی با حیاط بزرگ یا ویلایی را نیز مشاهده میکنیم.
در ادامه مقاله با هر سه نوع طراحی ساختمانهای مسکونی ویلایی، آپارتمانی و مجتمعهای مسکونی آشنا میشویم.
طراحی ساختمانهای مسکونی ویلایی
به سازههایی که از چهار طرف باز هستند و نمای بیرونی و حیاطی بزرگ دارند، ویلا میگویند. خانههایی مستقل، جدا از هم دارای حیاط بزرگ و فضای باز خصوصی با تعداد اتاقهای زیاد که یک یا دو خانواده در آن سکونت دارند. به دلیل افزایش جمعیت و تقاضای بالای سکونت در شهرهای بزرگ طراحی و ساخت ساختمان های ویلایی رو به کاهش است. اینگونه سازهها را اغلب در محلههای قدیمی با تراکم بسیار کم میتوان یافت.
طراحی ساختمانهای مسکونی آپارتمانی
در چند دهه اخیر طراحی واحد مسکونی به صورت آپارتمان افزایش یافته است. آپارتمان بخش عمدهای از تقاضاهای واحدهای مسکونی شهری را شامل میشود. در مناطق مختلف شهری با توجه به ویژگیهای اجتماعی و فرهنگی هرکدام از مناطق شیوه زندگی مختص به خود را دارند. فارغ از مناطق پردرآمد یا کمدرآمد شهری، طراحی ساختمانهای مسکونی آپارتمانی مختص این نواحی طراحی و ساخته میشود. اندازه، نوع و میزان تنوع این نوع سازهها نیز متفاوت است.
طراحی ساختمانهای مجتمع مسکونی
به تعدادی از ساختمانهای آپارتمانی یا ویلایی در یک بلوک شهری که به شکل یکپارچه طراحی و ترکیب شده باشند مجتمع مسکونی اطلاق میشود. مجتمعهای مسکونی معمولأ فضای عمومی مشترکی دارند که تمام ساکنین از آن استفاده میکنند. افراد خارج از مجموعههای مسکونی حق ورود و استفاده از آن بخشها را ندارند. اندازه مجتمعهای مسکونی متنوع و برخی به شکل خانههای ویلایی مستقل یا آپارتمانهای چند طبقه طراحی و ساخته میشوند.
در ادامه به نکاتی که در طراحی ساختمان مسکونی باید به آن توجه شود میپردازیم. نکاتی که رعایت آن برای طراحی و ساخت یک ساختمان مسکونی اعم از ویلایی، آپارتمانی یا مجتمع مسکونی الزامی است.
رعایت 7 نکته مهم در طراحی ساختمان مسکونی
مشخصکردن تعداد اتاقها:
قبل از طراحی ساختمان مسکونی با توجه به ابعاد زمین، تعداد اتاقها طراحی و ساخته شود. ممکن است با توجه به فضا دو اتاق کوچک یا یک اتاق بزرگ به سلیقه معمار و البته نیاز صاحبخانه در نظر گرفته شود.
قرارگیری جهت مناسب اتاقها:
با توجه به محل و شهری که ساختمان مسکونی ساخته میشود اتاقها باید در جهت جغرافیایی درست قرار بگیرند. مثلأ در مناطق گرمسیری جهت اتاق خواب برای فرار از گرما معمولأ در جهت شمال شرقی طراحی و ساخته میشوند.
نور کافی فضای خانه:
نکته قابلتأمل این است که نور طبیعی برای روحیه ساکنین یکخانه بسیار اهمیت دارد. در فضاهایی که از نور طبیعی کمتری برخوردار هستند افراد با بیخوابی، اضافهوزن و افسردگی مواجه میشوند. اینکه پنجرهها در کدام نقطه از خانه قرار میگیرند و چه مقدار فضا را به خود اختصاص می دهند نکته بسیار مهمی در طراحی ساختمان مسکونی است.
طراحی کاربردی و منطقی پلان ساختمان:
به عبارتی سادهتر باید هر چیزی در جای درستی قرار بگیرد. قرارگیری اصولی و منطقی کمد دیواری، برقکشی، راهروها، مسیرهای بین اتاقخواب و سایر نقاط خانه باعث میشود که ساکنین منزل در آرامش و راحتی کامل باشند.
امنیت ساختمان:
امنیت ساکنین ساختمان در زمان طراحی پلان ساختمان در نظر گرفته میشود. یکی از پارامترهای امنیتی، تعبیه مسیر خروج اضطراری به ویژه در آپارتمانهایی با تعداد طبقات زیاد است. با کمک گرفتن از تکنسینهای حرفهای میتوان از امنیت کامل ساختمان اطمینان حاصل کرد.
میزان بودجه و هزینه:
توجه به بودجه و نیاز کارفرما یا صاحبخانه اهمیت فراوانی در طراحی ساختمان مسکونی دارد. با توجه به هزینه در نظر گرفته شده پلان ساختمان مسکونی طراحی و بر اساس آن ساخت و ساز ساختمان اولویت بندی میشود. مواردی چون ایمنی ساختمان، مواد اولیه ساخت، سایز و ضخامت دیوارها، ابعاد پنجرهها، دوجداره بودن، عایق صدا و رطوبت به میزان بودجه کارفرما وابسته هستند.
توجه به چیدمان اثاث منزل:
توجه به طرحهای استاندارد مبلمان و حتی کابینت آشپزخانه در طراحی ساختمان مسکونی از اهمیت ویژهای برخوردار است. بر اساس ابعاد ساختمان و نحوه چیدمان فرضی وسایل منزل تا حدودی میتوان نقشه اولیه ساختمان را بر طبق آن طراحی کرد. عدم توجه به این نکته مهم گاهی مشکلاتی را در چیدمان تختخواب یا مبلمان منزل به همراه داشته است.
استانداردهای طراحی ساختمان مسکونی
در طراحی ساختمان مسکونی باید تمام جوانب یک ساختمان در نظر گرفته شود. نیازهای ساکنین و تناسب با محیطی که در آن قرار میگیرد از معیارهای مورد توجه در طراحی و ساخت فضای مسکونی است.
توجه و رعایت استاندارهای طراحی ساختمان مسکونی، تجربه کاربری درست و بهینهای را برای ساکنان آن به همراه دارد. ضوابط و استانداردهای طراحی مسکونی باید متناسب با نیازهای انسان امروزی و توسط طراحان و معماران برای یک ساختمان در نظر گرفته شود.
استاندارهای ساختمان مسکونی در دو دسته ساختمان و معماری شهرسازی قرار میگیرند. مسائلی مثل مقاومت و استحکام سازه، ایمنی سازی در برابر آتشسوزی، نوع مصالح، فواصل و … در دسته مباحث مربوط به ساختمان قرار میگیرد. مباحث معماری شهرسازی به مسائلی مثل ارتفاع مجاز ساخت، رعایت حریمها، قوانین پارکینگ، عرض درب و مسائلی از این دست میباشد.
طبق ضوابط و مقررات عمومی ساختمان، طراحی و اجرای ساختمانهای مسکونی باید به گونهای باشد که منظر خیابان، محله و بافت فرهنگی و ویژگیهای با ارزش محیط زیست را دچار خدشه و لطمه نسازد. علاوه بر آن در طراحی ساختمان مسکونی فرم، مقیاس، مصالح، رنگ و تناسب حجم آن نیز با محیط اطراف در هماهنگی کامل باشد.
گروه معماری آرکا
گروه معماری آرکا با سال ها تجربه در زمینه طراحی ساختمان، هر نوع سبک مورد پسند را به بهترین نحو اجرا و پیاده سازی می نماید.
نخست گروه آرکا نیازها و الویت های شما را به خوبی درک می نماید و با تبحر زیاد اقدام به طراحی پلان می نماید. بعد از این که طرح مورد تأیید مشتری قرار می گیرد. اقدامات بعدی و مورد لزوم با سرعت و با کیفیت بالا به اجرا در می آیند. لازم به ذکر است که گروه معماری آرکا تمامی کارهای پروژه را از صفر تا صد به عهده می گیرد و پروژه را به صورت تمام و کمال تحویل می دهد.
سایر فعالیت های گروه آرکا
همچنین شرکت آرکا در کلیه زمینه های ساختمان سازی اعم از مدیریت پیمان، دکوراسیون داخلی، مشارکت در ساخت، طراحی داخلی، بازسازی، پارتیشن بندی، غرفه سازی، اجاره غرفه، اجاره تجهیزات نمایشگاهی، برگزاری نمایشگاه، مراسم اداری، ایونت، کنفرانس، سمینار، برگزاری نمایشگاه مجازی، فروش مبلمان اداری و … فعالیت گسترده ای دارد.
سایت فروشگاه تجهیزات نمایشگاهی و فروشگاه فروش میز، صندلی و کمد آرکا یکی از کامل ترین و مجهزترین سایت های فروشگاهی در این عرصه می باشند.
در صورت تمایل می توانید از مشاوره های طراحان و دکوراتورها و … شرکت آرکا بهره مند گردید.
تماس با ما
ارتباط با گروه معماری آرکا از طریق شماره های تماس و شبکه های اجتماعی مانند اینستاگرام آرکا میسّر و امکان پذیر است.
2 پاسخ
ممنون مطالب اموزنده و خوبی بود🌷👏👏👏
متشکرم