تأثیر طراحی سالن کنفرانس در ایجاد یک فضای پویا

تأثیر طراحی سالن کنفرانس در ایجاد یک فضای پویا

مقدمه

طراحی سالن کنفرانس با هدف ایجاد یک مکان مناسب برای برگزاری همایش‌ها یا سخنرانی‌ها انجام می‌شود. یک سالن کنفرانس استاندارد باید دارای فضای آرام و مناسب برای تعامل و یادگیری باشد تا به بهترین شکل انتظارات شرکت کنندگان را برطرف کند.

در این مقاله قصد داریم نکات طراحی سالن کنفرانس استاندارد را در اختیار شما عزیزان قرار دهیم. این نکات شامل استانداردهای لازم در طراحی و اجرای قسمت‌های مختلف سالن کنفرانس و تاثیر اجرای این نکات بر پیشرفت شرکت‌ها و گروه‌ها است.

تأثیر طراحی سالن کنفرانس در ایجاد یک فضای پویا

 

نکات مهم و کاربردی در طراحی سالن کنفرانس

طراحی سالن کنفرانس به این دلیل اهمیت دارد که شخصیت‌های مهمی در این فضای زیبا و کارآمد حضور خواهند داشت. به همین دلیل باید در طراحی و تجهیز سالن کنفرانس و قسمت‌های مختلف این فضا اصول خاصی رعایت شود.

استانداردهای سالن کنفرانس باید در کلیه مراحل طراحی، اجرا و تجهیز رعایت شوند تا ارتباط مثبتی در این فضا شکل بگیرد. این استانداردها با اهداف و استراتژی‌های خاصی طراحی و اجرا می‌شوند که اجرای این اصول برای هر بخش از سالن کنفرانس با نکات خاصی همراه است. در ادامه به بررسی این نکات اصول و استانداردها در طراحی بخش‌های مختلف سالن کنفرانس می‌پردازیم.

 

توجه به ابعاد فضا در ساخت سالن کنفرانس

ابعاد سالن کنفرانس با توجه به تعداد مخاطبان، اندازه صندلی‌ها، عرض راهرو، تعداد ردیف‌های سالن و خطوط دید شرکت کنندگان متفاوت خواهد بود. به طور کلی اگر ظرفیت سالن کوچک باشد سطح سالن مسطح خواهد بود و در صورتی که ظرفیت افزایش پیدا کند برای اینکه مخاطبان دید بهتری به سن داشته باشند باید سطح سالن کنفرانس شیبدار یا پلکانی طراحی شود.

برخی از سالن‌های کنفرانس ابعاد بسیار محدود و کوچکی با ظرفیت تقریباً ۶ نفر دارند قطعاً طراحی و تجهیز این سالن با طراحی سالن‌های کنفرانس بزرگ متفاوت خواهد بود. البته نوع فعالیت مربوطه نیز در این طراحی تاثیرگذار است.

به طور کلی این اهداف استفاده از سالن‌های کنفرانس است که معیارهای مربوط به ظرفیت، محدودیت، طراحی و تجهیز سالن را شکل می‌دهد. برای مثال در یک اتاق کنفرانس با ظرفیت ۴ نفره امکان استفاده از تجهیزاتی مانند میز U شکل وجود ندارد و شما باید یک میز استاندارد برای سالن کنفرانس مذکور انتخاب کنید که این میز می‌تواند به شکل مستطیل و ساده باشد. علاوه بر این موارد در این فضا باید امکان جابجایی آسان حضار وجود داشته باشد و صندلی‌ها با فاصله مناسب و بدون برخورد با یکدیگر قرار گرفته باشند.

 

توجه به طراحی ورودی و خروجی در ساخت سالن کنفرانس

نقطه ورودی و خروجی جزو یکی از نقاط کانونی و اصلی در طراحی سالن کنفرانس است. طراحی ورودی و خروجی سالن کنفرانس باید با چند ویژگی مهم همراه باشد:

  • برای سالن چند ورودی و خروجی در نظر گرفته شود تا از تجمع بیش از حد افراد جلوگیری گردد.
  • محل ورودی و خروجی باید به صورت جداگانه باشد.
  • حداقل عرض درهای ورودی سالن باید برابر با نصف مجموع درهای خروجی باشد.
  • عرض درهای سالن به ازای هر ۱۰۰ نفر باید حدود ۸۵ سانتی‌متر باشد.
  • ورودی و خروجی سالن کنفرانس باید برای شرکت کنندگان در سالن قابل مشاهده باشد.
  • طراحی درهای ورودی سالن کنفرانس باید به صورتی باشد که در صورت وقوع حوادث ناگهانی و غیرمترقبه قابلیت استفاده به عنوان خروجی اضطراری را نیز داشته باشند.

تأثیر طراحی سالن کنفرانس در ایجاد یک فضای پویا

 

توجه به طراحی قسمت پذیرش و انتظار در ساخت سالن کنفرانس

طراحی سالن انتظار کنفرانس باید راحتی مناسبی برای حضار فراهم کند. به همین دلیل باید به ازای هر ۶ نفر ۳ متر مربع در نظر گرفته شود. پس اگر به فکر طراحی سالن کنفرانس با ظرفیت ۳۰۰ نفر هستید به ۱۵۰ متر مربع فضا نیاز خواهید داشت. در صورتی که سالن کنفرانس با دفتر مدیریت تلفیق شده است حتماً این فضاها را به صورت اصولی از یکدیگر جدا کنید.

 

  • توجه به طراحی راهرو در ساخت سالن کنفرانس

در طراحی راهروی سالن کنفرانس به ازای هر ۱۰۰ نفر ۷۰ سانتی‌متر در نظر گرفته می‌شود. البته باید شرایط خاص برخی از حضار مانند افراد معلول و دارای ناتوانی جسمی نیز در نظر گرفته شود. برای مثال طراحی رمپ‌هایی برای عبور ویلچر جزو استانداردهای طراحی سالن کنفرانس است. اجرای این استاندارد برای عبور ویلچر نیازمند ۷۵ سانتی‌متر و برای عبور افراد با عصا ۸۳ سانتی‌متر فضا است.

راهرو سالن کنفرانس‌های جدید دارای یک بخش برای عبور حضار و نشستن در ردیف‌های مربوطه است که این قسمت در جلوی ردیف اول صندلی‌ها قرار دارد و حداقل عرض مناسب برای آن باید ۱۴۰ سانتی‌متر باشد. راهروهای مجاور دیوارها نیز باید دارای حداقل عرض یک متر باشند.

شاید قصد داشته باشید در این سالن از دو راهرو استفاده کنید. در این شرایط تعداد استاندارد صندلی‌ها در سالن کنفرانس ۱۶ عدد خواهد بود. در صورتی که یک راهرو در یک طرف ایجاد کنید تعداد صندلی‌ها به ۸ عدد کاهش می‌یابد و در صورتی که یک راهرو در وسط و دو راهرو در طرفین ایجاد کنید می‌توانید نهایتاً ۲۵ صندلی در یک ردیف داشته باشید.

 

  • توجه به طراحی فضای خدماتی در ساخت سالن کنفرانس

طراحی فضای خدماتی سالن کنفرانس باید دارای سه ویژگی مهم باشد:

  1. سهولت در دسترسی
  2. قرار نداشتن در معرض دید
  3. جدا بودن از سالن همایش(برای این منظور خرید پارتیشن اداری را به شما پیشنهاد می‌کنیم)

 

  • توجه به طراحی سقف در ساخت سالن کنفرانس

طراحی سالن کنفرانس باید به صورتی باشد که یک محیط آرام و ساکت خلق کند. یکی از روش‌های ایجاد این ویژگی آکوستیک کردن سقف و دیوارهای سالن کنفرانس یا ایجاد طراحی خاص در قسمت سقف است. ارتفاع استاندارد سالن کنفرانس را نیز فراموش نکنید. حداقل ارتفاع این سالن باید ۳ متر باشد. شما می‌توانید در طراحی سقف سالن کنفرانس از سبک‌های مختلف معماری و متریال‌هایی مانند شیشه، پنل‌های ماژولار، اوریگامی و … استفاده کنید و این ایده‌ها را با یک نورپردازی خلاقانه تکمیل کنید.

 

  • توجه به طراحی دیوارپوش در ساخت سالن کنفرانس

دیوارپوش و کفپوش سالن کنفرانس باید خاصیت عایق صدا داشته باشند. به همین دلیل امروزه در طراحی دیوارپوش سالن کنفرانس ابتدا از سیم‌بندی توری در سطح زیرین سقف و سپس از پشم سنگ با چگالی ۵۰ و ضخامت یک اینچ استفاده می‌شود. در نهایت نیز با استفاده از پارچه نم گریز و محافظ از ریزش پشم سنگ جلوگیری می‌شود.

نکته: در طراحی دیوارپوش‌ها از اجرای سطوح مقعر و گنبدی شکل خودداری کنید.

در صورتی که ابعاد سالن کنفرانس کمتر از ۳۰ متر مربع باشد نیازی به اجرای فرآیندهای خاص آکوستیک نخواهد بود.

طراحی دیوارپوش‌ها نقش مهمی در انعکاس مناسب صدا در سالن دارد که برای این منظور از سطوح محدب و افزایش ارتفاع سقف استفاده می‌شود. علاوه بر این انتخاب تجهیزات سالن کنفرانس مانند صندلی‌ها نیز در بهتر شدن صدا نقش دارد. این تجهیزات باید جاذب صدا باشند و صندلی‌های نزدیک دیوار در طرفین و انتهای سالن یک متر با دیوار فاصله داشته باشند. در نتیجه باید گفت که برای طراحی سالن آکوستیک استاندارد با استفاده از مواد جاذب صوت، ایجاد شیب در سقف و کف و شکستگی در دیوار می‌توانید شدت صدای مساوی با انعکاس طبیعی را در سالن کنفرانس داشته باشید.

علاوه بر این موارد به نور کافی فضا نیز توجه کنید. این نور باید خنثی باشد و همچنین سیستم صوتی انتخاب شده نیز صدای افراد را به وضوح به کلیه حضار منتقل کند و باعث اکو نشود.

بهتر است برای بزرگ‌تر نشان دادن فضا از رنگ‌های روشن برای دیوارپوش‌ها استفاده کنید. البته در استفاده از رنگ‌های شاد زیاده‌روی نکنید. در انتخاب تجهیزات سالن کنفرانس مانند میز و تابلوها نیز دقت کافی را داشته باشید. برای مثال انتخاب یک میز شیشه‌ای با دیوارهای سفید و تابلوهایی با طرح‌های مناسب محیط رسمی و اداری را به زیبایی به نمایش می‌گذارد و رنگ یک‌دست سفید فضا را متعادل خواهد کرد.

 

  • توجه به چیدمان صندلی در طراحی سالن کنفرانس

یکی از نکات مهم در طراحی دکوراسیون داخلی سالن کنفرانس چیدمان اصولی صندلی‌ها است که باید این چیدمان را با توجه به اندازه صندلی‌ها و فاصله بین ردیف‌ها برای عبور و مرور انجام دهید. از جمله نکات مهم در این زمینه عبارتند از:

  1. یکسان بودن فاصله بین ردیف‌ها از ابتدا تا انتهای سالن
  2. در نظر گرفتن اختلاف ارتفاع کافی بین ردیف‌های صندلی برای راحتی و توجه بیشتر حضار با توجه به نوع ابعاد صندلی‌ها

نکته: زاویه دید مناسب برای حضار در صورتی که فقط چشم‌ها به صورت جزئی حرکت کنند ۳۰ درجه است. اما اگر سر و چشم فرد به صورت جزئی حرکت کنند این زاویه ۶۰ درجه خواهد بود. برای ادراک کامل بدون حرکت سر نیز این زاویه دید باید ۱۱۰ درجه باشد.تأثیر طراحی سالن کنفرانس در ایجاد یک فضای پویا

 

طراحی سالن کنفرانس اداری

طراحی سالن کنفرانس اداری که بخش مهمی برای برگزاری جلسات و نشست‌های اجرایی است نقش مهمی در موفقیت جلسه و رضایت شرکت کنندگان دارد. برای این منظور باید به ابعاد فضا، تعداد شرکت کنندگان، امکاناتی مانند نورپردازی و صدا و تصویر، صندلی‌ها، میزهای کنفرانسی، محیط اطراف سالن و … توجه شود. البته این موارد تنها نکات مربوط به امور فنی هستند و شما نباید از توجه به جنبه‌های زیبای شناختی و ارتباطی نیز غافل شوید. این اصول شامل طرح و نقش‌بندی و انتخاب رنگ‌ها و جزئیات دکوراتیو و هماهنگی تمام جنبه‌های طراحی با یکدیگر است تا نیاز شرکت کنندگان در جلسه برآورده شود.

 

طراحی سن سالن اجتماعات

سن سالن همایش، سن سالن اجتماعات، سن کنفرانس مدارس و … به عنوان کانون توجه مخاطبان هستند که نقش مهمی در موفقیت جلسات و رویدادها دارند. این جایگاه سخنرانی باید هوشمند و چند منظوره و به جدیدترین تکنولوژی‌های صوتی، تصویری، نمایشی و تعاملی با مخاطبان مجهز باشد. اصول طراحی سن سالن اجتماعات با توجه به نوع سن و ابعاد استاندارد آن و دسترسی‌های ایمن در نظر گرفته می‌شود. برای مثال برای ایمن سازی سن باید پله‌های سن عریض و کم شیب باشند و نرده محافظ در لبه‌های سن طراحی شود. انواع سن سالن همایش نیز با توجه به زاویه دید مخاطبان به چهار دسته کلی تقسیم می‌شوند:

  • فشرده: فضای محصور از سه طرف توسط مخاطبان که طرف چهارم پس زمینه است.
  • آمفی تئاتر: فضایی که مخاطبان از یک جهت(روبرو) به آن دید دارند و اغلب دارای پشت صحنه است.
  • گود: صحنه مرکزی که از کلیه جهات توسط مخاطبان محدود می‌شود و سطحی پایین‌تر از سطح تماشاچیان دارد.
  • انعطاف پذیر: فضایی با قابلیت تغییر چیدمان و ارتفاع برای برگزاری رویدادهای متنوع است.

ابعاد سن سالن همایش نیز با توجه به نوع همایش که می‌تواند سخنرانی یا اجراهای نمایشی باشد متفاوت خواهد بود.

 

سالن جلسات اداری

در طراحی سالن کنفرانس اداری تجهیزاتی مانند مبلمان، میز و سیستم‌های صوتی و تصویری باید مطابق نیاز کارفرما اجرا شوند. این طراحی اگر اصولی باشد جلسات کاری با کیفیت لازم برگزار خواهند شد و دستاوردهای چشم‌گیری در کوتاه مدت کسب خواهد شد. سهولت در استفاده از این تجهیزات نیز نقش مهمی در صرفه‌جویی در وقت و بهبود کیفیت جلسات دارد.

 

تعرفه طراحی سالن کنفرانس

قیمت طراحی سالن کنفرانس با توجه به سبک طراحی، جزئیات طراحی و میزان اتودهای لازم متفاوت خواهد بود. علاوه بر این قیمت تجهیز سالن کنفرانس نیز با توجه به متریال مورد استفاده و تجهیزات حرفه‌ای متغیر است. البته اینکه سالن از قبل وجود داشته و تنها احتیاج به بازسازی دارد یا فقط زمین خالی سالن را در اختیار دارید نیز هزینه ساخت سالن کنفرانس را تحت تاثیر قرار می‌دهد.تأثیر طراحی سالن کنفرانس در ایجاد یک فضای پویا

نتیجه‌گیری

آشنایی با استانداردهای دکوراسیون سالن کنفرانس باعث می‌شود تا یک دکوراسیون اداری اصولی و تاثیرگذار در طراحی سالن کنفرانس اجرا کنید. این اصول و استانداردها شامل استفاده درست از فضا، رنگ‌ها، تجهیزات و … است که باعث جذابیت فضا برای افراد و افزایش بازدهی و همچنین نمایش یک تصویر مطلوب از کسب و کار شما می‌شود.

برای ساخت اتاق کنفرانس می‌توانید روی کمک متخصصان، معماران و طراحان داخلی مجموعه آرکا حساب کنید. شرکت ما از صفر تا صد طراحی، ساخت و اجرای سالن کنفرانس همراه شما خواهد بود. خدمات گروه معماری آرکا شامل طراحی و ارائه نقشه بر اساس کاربری سالن، آکوستیک کردن فضا، نورپردازی و تجهیزات و امکانات رفاهی اتاق کنفرانس است. برای راهنمایی و مشاوره بیشتر با کارشناسان آرکا از طریق شماره‌های تماس یا اینستاگرام آرکا اقدام نمایید. همچنین، پیشنهاد می‌شود مقالات ذیل را نیز مطالعه نمایید.

 

«مقالات مرتبط»

دکوراسیون اداری

سالن اجتماعات

دکوراسیون اتاق مدیریت

 

اشتراک گذاری پست

مطالب پیشنهادی

طراحی سالن همایش

طراحی سالن همایش

طراحی سالن همایش مقدمه طراحی سالن همایش یک فرآیند پیچیده و چندوجهی است که ترکیبی از علم، هنر و فناوری را می‌طلبد. سالن‌ اجتماعات به‌عنوان

ادامه مطلب »

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برچسب‌ها
آرکا (8) اصول طراحی اداری (19) انواع دکوراسیون اداری (32) بازسازی (28) بازسازی خانه (19) بازسازی داخلی (16) بازسازی داخلی ساختمان (12) بازسازی ساختمان (46) بازسازی ساختمان قدیمی (14) ترفند های دکوراسیون اداری (10) دکوراسیون (40) دکوراسیون اداری (71) دکوراسیون اداری شیک (13) دکوراسیون اداری مدرن (22) دکوراسیون اداری کلاسیک (12) دکوراسیون داخلی (108) دکوراسیون داخلی مدرن (9) دکوراسیون طراحی داخلی (53) طراحی اداری (34) طراحی داخلی (83) طراحی داخلی ساختمان (16) طراحی دکوراسیون آشپزخانه (9) طراحی دکوراسیون اداری (34) طراحی دکوراسیون تجاری (12) طراحی دکوراسیون خانگی (28) طراحی دکوراسیون داخلی (97) طراحی ساختمان (20) طراحی غرفه (14) طراحی غرفه نمایشگاهی (13) طراحی ویلا (11) طراحی پارتیشن (8) طراحی پارتیشن بندی اداری (8) غرفه سازی (22) غرفه نمایشگاهی (9) قوانین قرارداد مشارکت در ساخت (8) مدیریت پیمان (11) مزایای مشارکت درساخت (7) مشارکت درساخت (10) مشارکت در ساخت بنا (10) مشارکت درساخت چیست (7) پارتیشن (10) پارتیشن اداری (17) پارتیشن اداری شیشه ای (8) پارتیشن بندی (10) پارتیشن بندی اداری (14)
فهرست مطالب
ارسال پیام
اگر سوالی دارید ما 24 ساعته آنلاین هستیم
گروه معماری آرکا
سلام دوست عزیز🤚
هر سوالی داری بپرس ما همیشه آنلاین و پاسخگوی سوالات شما هستیم. 🙏